Brand & Service design Webdesign & development

1Limburg

De Limburger en L1 lanceerden in 2014 een uniek initiatief: een nieuw digitaal nieuwsplatform voor de provincie Limburg (NL). Nascom was verantwoordelijk voor de user experience (UX) en het design van de nieuwe responsive website en twee native mobiele applicaties. Intussen zijn we drie jaar verder en werken 1Limburg en Nascom nog steeds samen voor nieuwe releases van het platform.

De Limburger en L1 lanceerden in 2014 een uniek initiatief: een nieuw digitaal nieuwsplatform voor de provincie Limburg (NL). Nascom was verantwoordelijk voor de user experience (UX) en het design van de nieuwe responsive website en twee native mobiele applicaties. Intussen zijn we drie jaar verder en werken 1Limburg en Nascom nog steeds samen voor nieuwe releases van het platform.

Het regionale omroepstation van Limburg, L1 lanceerde samen met Media Groep Limburg (uitgeverij van de dagbladen het DagBlad, De Limburger en het Limburgs Dagblad) in 2014 een digitaal nieuwsplatform. De unieke samenwerking tussen hen werd gedoopt tot 1Limburg.

1Limburg story image 1

Dit was de eerste keer dat een regionaal omroepstation en een uitgeverij van regionale dagbladen hun krachten verenigden om regionaal nieuws te verspreiden. Hun doel was om de belangrijkste nieuwsbron uit de regio te worden. Hun voornaamste focus was snel vertrouwelijke nieuwsberichten naar de consument in Limburg (NL) brengen.

Om dit doel te bereiken, was een gebruiksvriendelijk en heel toegankelijk platform broodnodig. Dat is dan ook de reden waarom de nieuwsberichten van 1Limburg op een website en twee gratis mobiele applicaties verkrijgbaar zijn (op zowel iPhone als Android).

Starten vanuit een start-up mindset

In het begin maakten we echt een verschil omdat we de mindset van een start-up aannamen en het proces gaandeweg vormgaven. Om dit te doen slagen, vroegen we de klant om in ons te geloven en erop te vertrouwen dat we dit in een zeer korte tijdspanne konden realiseren. Onze aanpak en expertise in het vak en onze hands-on mentaliteit zorgde ervoor dat we dit project naar een hoger niveau konden tillen.

Wat hebben we afgelopen drie jaar gedaan?

We startten met de UX en het design van hun platform. Ons eerste design, dat we tijdens de pitch presenteerden, stond al goed op punt, waardoor we vrij snel het vertrouwen kregen om met dezelfde stijl verder te werken. Aangezien de voornaamste focus van de website content moest zijn, gaven we dit een dominante rol en creëerden we een minimalistisch ontwerp. Omdat de content op meerdere kanalen zichtbaar zou zijn, moest het - door een zeer herkenbare stijl -  tot één familie behoren.

Naast de website en de mobiele applicaties, ontwikkelden we bovendien ook een duurzame technologische architectuur die alle touchpoints verbindt via een performante API.

Enkele van de belangrijkste updates tijdens de volgende releases waren:

  • Een fotoalbum, waarin lezers konden stemmen op hun favoriete foto's. De baby album special is hier een voorbeeld van.

  • Ondersteuning voor polls, quizzen en sociale media widgets, die allemaal kunnen worden beheerd door 1Limburg.

  • Aanvullende technische wijzigingen, die het mogelijk maken voor 1Limburg om advertenties voor hun eindgebruikers verder te personaliseren.

1Limburg story image 2

Voorstander van een agile approach

Onze aanpak was vanaf het begin heel duidelijk. We waren overtuigd van de noodzaak van een PO aan de zijde van de klant.

1Limburg werkt gewoonlijk op een comfortabele en flexibele manier en installeerde dan ook een ‘war room’ in hun kantoren. Onze mensen hebben vanuit deze ‘war room’ gewerkt om zo in de buurt te zijn en om regelmatig face-to-face vergaderingen met het team te kunnen voeren voor de eerste release. De klant vond deze flexibele manier van werken aangenaam, alsook de transparantie en de gestructureerde organisatie van het project.

Website van het jaar

Het webplatform werd tijdens een officieel evenement op 17 september 2014 gelanceerd voor het publiek door gouverneur Theo Bovens. Dit is op zich heel uniek voor een online applicatie. De website werd ook genomineerd voor 'De website van het jaar' in Nederland

Het volledige team is enorm trots op wat we samen bereikt hebben. Na slechts drie weken kreeg de website reeds 445.000 unieke bezoekers over de vloer en werden in totaal 3 miljoen paginaweergaven geregistreerd. De mobiele applicaties werden 50.600 keer gedownload.

De prestaties van het platform blijven een belangrijke factor gezien de enorme toename van het aantal bezoekers. Ons team organiseert regelmatig vergaderingen om de prestaties te analyseren en, indien nodig, verbeteringen aan te brengen. In zeldzame gevallen ondergaat een bepaalde feature een complete technische revisie om aan de nieuwe platformvereisten te voldoen, maar in de meeste gevallen is het voldoende om enkele kleinere optimalisaties in het project door te voeren.

Leren en blijven verbeteren

Om het einde van de eerste release te markeren, organiseerden we een retrospectieve projectmeeting. Het doel van deze sessie was om met het gehele 1Limburg team terug te blikken op de werkprocessen, de gebeurtenissen en de geleverde kwaliteit. Alles in naam van het leren en verbeteren als team.

Het was een zeer goede meeting met meer dan 20 aanwezige mensen. Ze werden verdeeld in kleinere groepen en werden uitgenodigd om de afgelopen weken openlijk op verschillende niveaus te bespreken. Elke groep presenteerde zijn bevindingen aan het einde van de sessie.

We leren beiden nog dagelijks van deze samenwerking en kijken ernaar uit om het platform te blijven verbeteren, samen met zowel 1Limburg als hun lezers.