Kan ik uw brein stelen, aub?

Wat gebeurt er als u niet ‘in de zone’ komt? Wanneer u het nog niet voelt, maar de klok blijft tikken en uw klant op het einde van de dag wacht? U vindt een achterpoort. U koppelt en verdubbelt uw kracht. Want met twee kan men meer bereiken dan alleen.

We hebben allemaal onze beperkingen. We lopen niet altijd over met inspiratie. Dat is menselijk. Maar het kan het afleveringsproces van een project aan een klant vertragen. En aangezien we net voor tijd meestal gestresst zijn, is traag zijn geen luxe die we kunnen veroorloven. Daarom zoeken wij naar oplossingen en deze vinden wij in het samenwerken met een collega.

Over co-creatie

Een benadering die we vaak gebruiken tijdens de ontwikkeling is 'pair programming'. Dit past perfect bij onze alerte Nascom mindset. Het betekent vrijwel letterlijk dat twee developers samen zitten en samen code schrijven. Twee mensen zien altijd meer dan één en samenwerken versnelt het proces aanzienlijk.

Een andere gangbare praktijk binnen Nascom is om tijdens de workshops met klanten als een duo te werken. Eén persoon doet al het praten, neemt de leiding en stelt vragen, terwijl een tweede persoon doorgaans oplet, notities neemt en een belangrijke rol speelt op empathisch niveau. Hij probeert ook alle non-verbale signalen die tijdens de workshop naar voor komen te registreren. Deze zijn meestal moeilijker te detecteren door de andere persoon, die al het praten voor zijn/haar rekening neemt. Aan het eind van de workshop verkrijgen we de som van beide, wat leidt tot een nauwkeuriger en vollediger overzicht van wat de klant wil en nodig heeft. Dit is sowieso een betere basis om te starten met het werk.

Het belang van me-time

Ja, we co-creëren bijna alles bij Nascom, maar we vergeten nooit dat we daarnaast onze ‘expertrol’ als copywriter, interface designer, front-end developer, enz. hebben. Het proces van co-creatie is ideaal om ‘in te zone’ te geraken en om creatieve buzz op te roepen. Maar na alle brainstormsessies heeft ieder onder ons een beetje ‘me-time’ nodig om in detail uit te werken wat tijdens deze creatieve sessies naar voren gekomen is.

We zijn trots op wat we maken. Het vereist handen, hart en geest om echt vakmanschap te bereiken.