Webdesign & development

Fedasil info

We ontwierpen en bouwden een meertalige informatieve mobiele website voor Fedasil. Ook het logo is van onze hand.

De opdracht

Fedasil (Het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers) zet zich in voor de opvang van verzoekers om internationale bescherming. Hun website is een belangrijke tool om deze doelgroep in te lichten over de gangbare procedures en regels binnen ons land en hen daarin wegwijs te maken.

Nascom werd gekozen als de partij bij uitstek om de mobiele website van Fedasil aan te pakken. We werkten dan ook nauw samen met het Agentschap om een meertalige informatieve mobiele app op te leveren.

De oplossing

Nascom zette met plezier zijn tanden in dit all-in project. We stonden in voor zowel het ontwerp, de technische ontwikkeling en de bouw, maar ook voor het design van de mobiele website. We bedachten ook een vernieuwd logo voor Fedasil.

Daarnaast verzorgden we de nodige opleidingen voor de inhoudelijk verantwoordelijke medewerkers en technische beheerders binnen Fedasil, zodat zij zelf de mobiele website met relevante content kunnen blijven vullen. Ondertussen zijn ook de eerste uitbreidingen en nieuwe release een feit.

Verder blijft Nascom nog enige tijd zorgen voor het onderhoud van de mobiele website.

Het resultaat

Ontwerp - We kozen er vanuit strategisch oogpunt voor om het nieuwe logo van Fedasil info te baseren op het bestaande logo (en zo de opgebouwde herkenbaarheid te bewaren), maar hier wel iets aan toe te voegen. Over die toevoeging hebben we heel goed nagedacht. We wilden namelijk afwijken van het huidige imago van de ‘vluchteling’ en kozen ervoor om geen persoonlijk gezicht te geven aan dit project, maar de focus heel duidelijk te leggen op het onderwerp, en zo het informatieve karakter van de website te laten primeren.

We wilden dit zo luchtig mogelijk opbouwen, en bezoekers een positief gevoel bezorgen wanneer ze dit platform raadplegen. Daarom hielden we het design bewust heel clean, en werd het rustgevend grafisch opgebouwd op basis van iconografie. Wat we vooral naar voor wilden laten komen was het gevoel van ‘Welkom, wij gaan je helpen’.

We deden zelf een studie omtrent het kleurgebruik. We stelden een lijst op van mogelijke kleuren en hun effect binnen verschillende culturen en kozen hieruit wat over de hele lijn positief werkte.

Usability - Essentieel om te weten is dat bijna iedereen binnen deze doelgroep toegang heeft tot een mobiel toestel (80% mobiele telefoon, 15% tablet). Alle info moet dan ook makkelijk toegankelijk zijn op een mobiel toestel, en dus is voor alles een mobiel patroon nodig. De desktop versie is secundair want deze wordt lang niet zo frequent geraadpleegd.

De boomstructuur moest zo navigeerbaar mogelijk zijn. Daarom bedachten we een systeem dat tot maar liefst 8 niveaus diep kan gaan. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken besloten we om geen normale breadcrumb te gebruiken, maar vonden we zelf een mix uit om de breadcrumb met een hub & spoke-techniek te combineren. Zo kan een gebruiker op elk moment heel snel en eenvoudig teruggaan in zijn pad. Een schot in de roos, al zeggen we het zelf.

We creëerden aparte iconen voor hoofd- en subthema’s en voegden nog een speciale functionaliteit toe waarbij een bezoeker bepaalde woorden kan highlighten die in een woordenboek terechtkomen.

Maar ook over het offline gebruik dachten we na. Bezochte pagina’s worden lokaal op de mobiele telefoon opgeslagen. Zo kan de gebruiker ook als hij geen internetverbinding heeft deze pagina makkelijk terugvinden.

We bouwden deze content-gedreven mobiele website in Drupal 8. De website kreeg een aantal interessante features mee zoals o.a. ‘ReadSpeaker’ (tekst-naar-spraak-technologie) en de vertaalmodule die beschikbaar is in 12 verschillende talen.

“Vanaf dag 1 zaten we op één lijn met Nascom: zij hebben onze vraag erg goed begrepen en ontwikkelden een website perfect op maat van onze doelgroep. We zijn ook erg tevreden over het sobere design: het nieuwe logo en de iconen voor de hoofd- en subthema’s zijn een grote meerwaarde voor de website.

De samenwerking tussen het team van Nascom en ons projectteam is erg vlot gelopen. Nascom werkt op een professionele manier samen met zijn klanten. Drie woorden om de dienstverlening van Nascom te omschrijven: oplossingsgericht, transparant en – last but not least – klantvriendelijk!

Petje af voor het ganse team van Nascom."

Sofie Watté
Projectleider bij Fedasil