AvioVision vroeg ons een tablet applicatie te bouwen die het leven van een piloot zou vereenvoudigen. We verzorgden de UX, het ontwerp en kwamen naar voor met een prototype.
Elektronische vluchtzak
Voor elke geplande vlucht dient een piloot een selectie handleidingen aan boord mee te nemen, goed voor een totaalgewicht van 30kg. AvioVision wilde deze fysieke data digitaliseren in een handige elektronische vluchtzak. Daarom vroegen ze ons om een digitale bibliotheek te ontwikkelen, zodat de piloot over alle informatie beschikt die hij of zij nodig zou hebben. Deze informatie moest op een eenvoudig te gebruiken apparaat worden weergegeven.
De omvang en ambities van het project groeiden toen er vluchtschema’s werden toegevoegd, waardoor directe toegang tot essentiële informatie over luchthavens (zoals landingsstrips, uitzonderingslijsten etc.), kaarten (frequenties, windkaarten, etc.), rapporten en informatie over het onderhoud van vliegtuigen werd verkregen. De applicatie moest ook een module bevatten om berekeningen uit te voeren (bijvoorbeeld hoeveel passagiers/bagage het vliegtuig kan dragen, hoeveel brandstof het vliegtuig nodig heeft, etc.) voor het opstijgen en landen.

Interessante uitdaging
Tijdens de analyse werden we geconfronteerd met verschillende technische beperkingen, waardoor we soms out-of-the-box moesten denken. Om er een paar op te sommen: van zodra een vliegtuig in de lucht hangt, is er geen Wi-Fi verbinding, waardoor bijgevolg alles gesynchroniseerd moet worden vooraleer het vliegtuig opstijgt. Ook de grote hoeveelheid informatie, die bovendien op een zeer klein scherm moest worden weergegeven, gaf ons iets om over na te denken.
Daarnaast moesten we de regelgeving in gedachten houden. De knoppen moesten namelijk een bepaalde dimensie en kleur hebben om bruikbaar te zijn onder alle weersomstandigheden (bijvoorbeeld turbulentie, invloed van de zon etc.).
Wat begon als de bouw van een digitale bibliotheek, groeide al snel uit tot een veelzijdig project.

Hoe hebben we het aangepakt?
We volgden een totaal andere koers dan we normaal doen bij projecten. Waar we normaal gezien starten vanaf een wireframe-model, incorporeerden we nu designelementen in onze wireframes. We hebben een papieren versie uitgeprint om een prototype te maken. Door deze naar hun ware grootte af te drukken, kregen we een duidelijk idee van hoe het eindproduct eruit zou zien en hoe het zich in de handen van een piloot zou gedragen.
Voor dit project verzorgden we de wireframes en het ontwerp. CUO voerde reviews uit op de app. Die werden onmiddellijk opgenomen in de volgende iteratie van de informatiearchitectuur.
Het eindresultaat: AVIOBOOK®, een elektronische vluchtzak voor piloten, ondersteund door een basisplatform om informatiebeheersing voor luchtvaartmaatschappijen en een compleet back-office mogelijk te maken voor het centraal beheer van vluchtgerelateerde informatie.

