Drupalaton learnings

Drupalaton Hungary verwelkomde zo’n 120 bezoekers, waarvan 70 de talk van Bram over Display Suite en de werking van Drupal 8 bijwoonden. Hij werkte uit waarom en hoe deze module gebruikt dient te worden en legde de mogelijkheden en voordelen ervan uit.

Over Drupal Suite in Drupal 8

‘Display Suite laat u toe om volledige controle te hebben over hoe uw content wordt weergegeven door middel van een drag-and-drop interface. Het laat bovendien ook toe dat een sitebouwer de look & feel van de site controleert zonder ook maar één regel code te hoeven schrijven.’

Hij legde ook uit hoe de bestaande module gewijzigd dient te worden om het in Drupal 8 te laten werken. Met behulp van een voorbeeld liet hij zien hoe gebruikers zelf code kunnen schrijven op de nieuwe (aangepaste) manier.

De talks werden live gestreamd vanop de website, zodat mensen van over de hele wereld hem in realtime konden volgen. Het is interessant om te weten dat Australiërs bijvoorbeeld konden reageren op iets wat hij zei tijdens zijn presentatie.

Inzichten

Het was opmerkelijk om te zien hoe bijna 30 mensen op een bepaald moment het podium betraden. Dit waren niet noodzakelijk mensen die zelf een presentatie zouden geven. Iedereen werd op een bepaald moment gestimuleerd om zelf een presentatie in te dienen, waarbij de reacties bijna altijd positief geformuleerd zijn. Zo ontving Bram veel nuttige tips en feedback om zowel zijn module als zijn toekomstige prestaties beter te maken.

In grote mate heeft dit te maken met de mentaliteit van de aanwezige nationaliteiten (veel bezoekers uit Hongarije, Kroatië, Roemenië, Servië…). Maar het is ook een typische houding voor de Drupal menigte. Elk onder hen heeft een gelijksoortige achtergrond, hebben dezelfde passie, zijn gewoon hun ideeën te delen. Dit zorgt ervoor dat dergelijke talks voor hen een soort tweede natuur is.

De meest interessante presentatie die Bram bijwoonde was deze over Enterprise Drupal. Het geeft een goed overzicht van wat Drupal voor grote bedrijven betekent en waarom ze steeds meer Drupal (en andere open source) software verkiezen.

De meeste talks waren zeer technisch en gezien vanuit het developers standpunt. Deze talk was anders. In detail werd uitgelegd wat bedrijven van een developer verwachten en bovendien werden er tips gegeven over hoe ze deze verwachtingen kunnen nakomen. In een notendop komt het neer op implementatieprocessen, automatische implementaties en een goede planning.