11 tips om de killer app te maken

FeWeb, de Federatie voor webbedrijven, hield deze maand zijn 9de jaarlijkse congres. Onze eigen Erik Willemse sprak op het congres over de ‘Piet Piraat’ app die we ontwikkeld hebben voor Studio 100.

Streven naar de nummer 1 plek in de App store

Een sneeuwstorm kan het autoverkeer verstoren en kan het luchtverkeer voor dagen of zelfs langer stoppen. Maar bestaan er 11 tips om een app te creëren die de volledige app store domineert? Dat is een ambitie buiten de realiteit. In de afgelopen 6 maanden is het aantal cumulatieve downloads in de Android Market verdubbeld: van 4,5 miljard downloads in mei tot ongeveer 10.000.000.000 downloads tegen eind 2011. In de iTunes App Store van Apple hebben meer dan 85.000 geregistreerde developers meer dan 500.000 apps beschikbaar gesteld en 18.000.000.000 indrukwekkende downloads gegenereerd.

Naast de hoge downloadvolumes realiseerde de iTunes App Store een verbazingwekkend hoge omzet van meer dan 1,3 miljard euro in 2010. Opmerkelijk is het feit dat de Android Market, met meer dan 57% van de gratis apps, veel minder opbrengst heeft dan zowel Nokia’s Ovi Store als BlackBerry’s App World, ondanks veel lagere downloadvolumes.

Dit zijn allemaal mind-blowing cijfers en in plaats van een app te maken die de app store domineert, moeten we een hoge ranking proberen verkrijgen in de lijst van populaire apps.

11 tips om een killer app te maken

Gezien de toplijst van apps op eender welk moment, vertegenwoordigen games het grootste aandeel in de lijst. Daarom tip #1: maak een spel.

De nummer 1 app, de app die het meeste aantal dagen op nummer 1 in de iTunes App Store stond, was Rovio’s bekende Angry Birdsspel. Elke lezer die dit leest heeft ooit de app gespeeld, gedownload of gekocht. De Angry Birds app werd in de eerste week 150.000 keer gedownload en bereikte pas na 8 maanden de 5 miljoen downloads. Op dit moment verspillen 75 miljoen spelers 200 minuten per dag aan het schieten van vogels en het aanvallen van groene varkens.

Hoewel er een extra 75.000 euro nodig was om de eerste versie van het spel te finaliseren, is de initiële begroting van 25.000 euro een bewezen investering: Rovio realiseerde meer dan 50 miljoen euro omzet. Dus, tip #2: maak boze vogels.

En dit was precies Studio 100’s briefing aan Nascom: ‘maak een leuk spel, zoals Angry Birds.’.

De schattenjacht van Piet Piraat

Dat is precies wat Nascom deed: we hebben een leuk spel gemaakt op basis van Piet Piraat, één van de belangrijkste en populairste personages van Studio 100. Vandaar, tip #3: gebruik of ontwerp fascinerende tekens.

Wij hadden het geluk dat we gebruik konden maken van Piet Piraat, zijn vrienden en de slechte tegenstander Captain Toothsmile. Toegegeven, we hebben een deel van de verslavende gameplay van Angry Birds gebruikt, maar we hebben het verbeterd met een tweespelersmodus. Nu kan een kind met zijn vader spelen, kan een jongen zijn kleine zus uitdagen en kan vader oom Joe proberen verslaan. Daarom, tip #4: ontwerp een leuk en entertaining spel.

Daarnaast richtten we ons op de details van het landschap (bijvoorbeeld de duikboot in de onderwaterwereld, explosieve vaten en vliegende deeltjes) en de uitstraling van het spel. Vandaar, tip #5: zorgt ervoor dat het er geweldig uitziet.

Nascom besloot Piet Piraats schattenjacht te ontwikkelen als een native iOS-game en maakt het alleen beschikbaar op de iPad, iPhone en iPod Touch. Dit is de markt waar het geld is en cross-platform development tools zouden ons niet toelaten om hetzelfde goedwerkende spel te maken. Vandaar, tip #6 kies de juiste development tools en platform.

Om het spel verder te polijsten, schreven we een origineel script en doken we samen met de originele Piet Piraatacteur in de opnamestudio. Gedurende het spel, motiveert en juicht Piet Piraat de spelers toe met zijn originele uitroepen. Kinderen houden hiervan. Dus, tip #7: let op geluid en muziek.

Zoals eerder aangehaald bevat de iTunes App Store van Apple meer dan 500.000 apps en is het moeilijk om zichtbaar te worden in de enorme lijst geweldige apps. Een deel van het succes en de zichtbaarheid van Angry Birds komt uit de gratis versie die de drempel voor potentiële kopers en gegenereerde reclame-inkomsten verlaagde. Vandaar, tip #8: geld en inzet investeren in marketing, PR en communicatie.

Maar, om een project succesvol af te ronden (zowel qua planning, budget als functiebeperkingen), is de opvolging van projectmanagement van cruciaal belang. De eerste versie van Angry Birds ging over zijn budget: de oorspronkelijk geschatte 25.000 euro vereiste 75.000 euro extra om het project te finaliseren. En dit geldt ook voor de Schattenjacht van Piet Piraat. We hadden 3 tot 4 keer meer budget nodig dan oorspronkelijk ingeschat. Vandaar, tip #9: blijf op de hoogte van uw budget.

Het mislukt vaak

Toen Rovio zich reorganiseerde van een game projectbedrijf naar een ontwikkelings- en uitgeverijbedrijf met originele intellectuele eigendom en nieuwe karakters, schatten ze dat ze 15 succesvolle games nodig zouden hebben. Angry Birds was het 52ste spel van Rovio en sloeg eindelijk de jackpot. Vandaar, tip #10, het mislukt vaak, het mislukt vroeg, maar blijf proberen.

Vergeet de 10 tips

Aan het einde van de dag is er in principe maar één tip om te onthouden. U kunt alle tien tips vergeten en blijven hangen bij tip #11: wees creatief en origineel. Bekijk de ranking in de app Store in detail: er zijn innovatieve games zoals Tiny Wings (niemand zag deze app eraan komen, toch?), camera tools zoals Instagram of creatieve muziek applicaties zoals Garageband.

Bekijk de diavoorstelling:

Nascom Feweb Appstore tips
Bekijk meer presentaties van Nascom123